Blog door Jessica over het sluiting ritueel

Gepubliceerd op 8 mei 2024 om 09:21

Sluitingsceremonie - Terug in je kracht

 

Ik mocht iets heel moois fotograferen, een sluitingsceremonie of in het Engels, ‘Bone closing ceremony’. Dit wordt gedaan zo’n 40 dagen na de geboorte van een kindje. Deze ceremonie bevat tradities die hun oorspring vinden in Mexico. Mexico heeft - net zoals vele andere culturen- prachtige rituelen rondom de baring van een kindje. Europa en dus ook Nederland had ook zulke tradities. Omdat die verbaal werden overgebracht zijn die helaas verloren gegaan gedurende de jaren. Het is aan ons om die weer terug te vinden. Dankbaar maken wij nu gebruik van de rituelen van andere culturen. Ik wil voor ik begin met deze blog vooral even het respect naar de Mexicaanse cultuur benadrukken.

 

In mijn ogen is er in Nederland nog veel te weinig aandacht voor de kwetsbaarheid van een nieuwe moeder en hoe nodig het is om goed voor haar te zorgen om te kunnen aansterken na de baring van haar kindje. Dingen als voeding, rust, massage en belly binding helpen een nieuwe moeder om haar kracht en energie terug te vinden. Graag vertel ik jullie hier door middel van deze blog iets over.

 

Voor we beginnen met de ceremonie vraag ik zowel Nienke als Justina (doula) wat we zo gaan doen en wat het idee erachter is. Het mooie is dat ze het beide anders zien. Nienke vertelde dat je tijdens de zwangerschap je lichaam verlaat om het zieltje op te halen, en dat je daarna in het teken staat van dat kindje dat in je groeit. Dat kindje / zieltje gebruikt jouw lichaam om te groeien. Vandaag is bedoeld om weer terug te komen in je lijf, weer te voelen, je kracht terug te pakken, je lijf te bedanken voor het mooie kindje dat het heeft laten groeien en een periode af te sluiten.

 

Justina bekijkt het weer net iets anders; De vrouw opent zich tijdens de zwangerschap voor het ontvangen van haar kindje, zowel spiritueel als fysiek. Fysiek het openen van het bekken voor de doorgang van het kindje, spiritueel voor het ontvangen en begrijpen van haar kindje. Daarom ontstaat in haar ogen ook de zwangerschapsdementie, zodat je je heel primitief alleen nog maar bezig houd met jezelf en je kindje. Overlevingsinstinct. Je bent heel ontvankelijk voor alle signalen van je kindje na de geboorte, die openheid maakt je ook kwetsbaar, als je na de 40 dagen weer terug treed in de maatschappij is het belangrijk om die openheid weer af te sluiten omdat het je anders leeg maakt. Het is een vorm van bescherming.

 

We beginnen met een yoni steam met kruiden speciaal gekozen voor dit moment. Yoni steaming heeft ook zowel fysieke als mentale geneeskracht, het zorgt voor verzachting, acceptatie, ontspanning en liefde voor de baarmoeder en vagina. Het zorgt ervoor dat je je weer sensueel en krachtig voelt, het ontspant de vagina, baarmoedermond en bekkenbodem spieren. Fysiek helpt het om de baarmoeder te reinigen en helen. Nienke verteld over de geboorte van Vos terwijl de steam haar werk doet.

 

Vos, de baby van Nienke was bij ons in de yurt, hij was wat onrustig en had enorm veel behoefte om te knuffelen en te drinken. Na de steam zou Nienke gemasseerd worden en brachten we Vos even naar zijn papa. Zo kon Nienke echt ontspannen. De massage werd door Mandy en Justina (beide doula’s ) tegelijk gedaan. Met warme olie werd Nienke haar lijf van boven tot onder liefdevol gemasseerd.

 

Na de massage werd Nienke ingepakt in doeken (traditionele shawls die een Manta of Rebozo genoemd worden). Voordat de shawl strak om haar lichaam heen gedaan werd werd het lichaamsdeel dat de aandacht kreeg een stukje opgetild en heen en weer ‘geschud’. Tijdens de zwangerschap openen je bekken meer en meer, en met deze techniek worden ze geholpen weer te sluiten.

 

Deze ceremonie zorgt er dus voor dat er even volledig aandacht is voor de moeder, haar geboorteverhaal, haal lichaam en de veranderingen die ze heeft doorgemaakt en nog steeds doormaakt. Na de ceremonie zul je je ontspannen en sterk voelen. Het is zo mooi om als vrouwen onder elkaar dit te kunnen geven.

 

Wil jij ook een fotograaf bij jou sluitingsritueel?

www.vi-photography.nl

En het ritueel kan je bij mij boeken maar ook bij 

https://www.ontstaanvanuitaandacht.nl/

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.